Amsterdam gaat ingrijpen om ‘de bouwwoede’ in de stad aan te pakken.

Mogelijkheden om op- en uit te bouwen worden beperkt voor bestaande panden, met maatregelen zoals het aanpassen van bestemmingsplannen en het vergunningenbeleid.

De laatste jaren vinden er in de hoofdstad steeds meer verbouwingen plaats, van uitbouw in binnentuinen tot het bijbouwen van extra verdiepingen, kelders en balkons. Dat werd ook juist door de gemeente gestimuleerd. ‘Het beleid was erop gericht om Amsterdammers die hun woning wilden aanpassen, maximaal te faciliteren. Daarvan zie je nu de keerzijde. We moeten maatregelen nemen om de negatieve gevolgen van bouwdynamiek tegen te gaan,’ aldus Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ordening.

Overlast

Zo is er veel overlast door stof en lawaai en wordt de openbare ruimte vaak langdurig belast door het plaatsen van onder meer bouwcontainers, puinbakken en mobiele toiletten. Ook kan het verharden van binnentuinen volgens de gemeente negatieve gevolgen hebben voor de klimaatbestendigheid van buurten en kan ‘onderkeldering’ leiden tot grondwaterproblemen. Vooral in de stadsdelen West en Zuid wordt flink verbouwd en is de overlast groot.

Achttien maatregelen

Daarom hebben het college en de twee stadsdelen samen een lijst met achttien mogelijke maatregelen opgesteld, die nu op haalbaarheid worden getoetst. Bijvoorbeeld het aanpassen van bestemmingsplannen met een beperking van de mogelijkheid tot uitbouwen in de achtertuin, naar voorbeeld van de Pijp. Daar is in het nieuwe bestemmingsplan de wettelijk vastgestelde vergunningsvrije ruimte uit de achtergevel van 4 meter al beperkt tot maximaal 2,5 meter. Ook onderzoekt de gemeente of er in het vergunningenbeleid per stadsdeel maatregelen kunnen worden toegevoegd die onder meer klimaatbestendigheid kunnen waarborgen.

Bouwbord

In stadsdeel West is een pilot gestart waarbij het verplicht is om een bouwbord te plaatsen met een omschrijving van de duur van de werkzaamheden, contactgegevens en hoeveel objecten geplaatst worden. Ook is er een vergunningplicht voor het plaatsen van objecten ingevoerd. Verder kijkt het college of er hogere parkeertarieven voor bouwgerelateerde voertuigen kunnen komen.

bron: sdu

Al meer dan 25 jaar levert R.O.B. maatwerk, met als resultaat; tevreden klanten en een goede naam bij de gemeente Amsterdam

Contactgegevens

Bouwkundig Adviesburo R.O.B. 
H.J.E. Wenckebachweg 53-L
1096 AK Amsterdam

T. 020 - 694 41 41