U heeft een vergunning nodig als u twee woningen wilt samenvoegen. De gemeente wil het samenvoegen van woningen vaak onder voorwaarden mogelijk maken. Deze voorwaarden zijn per gemeente/stadsdeel wel verschillend. Zo kan bijvoorbeeld voor het verlenen van een vergunning samenvoegen de gemeente als voorwaarde vaststellen dat de eigenaar het verlies aan woonruimte compenseert. In principe wordt daarbij uitgegaan van reële compensatie, waarbij dan gelijkwaardige woonruimte moet worden aangeboden. Als dat niet mogelijk is, wordt gekozen voor financiële compensatie.

De hoogte van het bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters woonoppervlak dat de eigenaar onttrekt. Een en ander conform NEN2580 berekening.

NEN2580

De oppervlakte en de inhoud van het pand speelt bij de financiële compensatie een belangrijke rol. Door bij de berekening gebruik te maken van de NEN 2580 norm worden objectieve meetgegevens verkregen. In de NEN 2580 norm wordt onder andere onderscheid gemaakt in Bruto vloeroppervlak (BVO), Netto Vloeroppervlak (NVO) en verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). R.O.B. rekent conform de NEN 2580 norm. Dit gebeurt door het pand in te meten met behulp van professionele Leica laserapparatuur.

Omgevingsvergunning

Wanneer u 2 woningen samenvoegt, wilt u waarschijnlijk een binnendoorgang maken. Omdat u hiermee de functie van een bouwwerk wijzigt, heeft u tevens een omgevingsvergunning/bouwen nodig.

Wat gebeurt er als u geen samenvoegingsvergunning woonruimte aanvraagt?

Als u een huis samenvoegt zonder samenvoegingsvergunning woonruimte, bent u in overtreding. De gemeente kan handhavend optreden, een dwangsom opleggen en u verplichten de samenvoegingsvergunning woonruimte alsnog aan te vragen en de verloren woonruimte te compenseren.

Heeft u een vraag?

R.O.B. wil u zo goed mogelijk van dienst zijn. Daarom horen wij graag van u als u een vraag hebt, opmerking of suggestie. Neem contact op met R.O.B. via telefoonnummer 020 694 41 41. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Laatste nieuws

Overzicht van het laatste nieuws op het gebied van vergunningen, vergunningsprocessen en subsidies.

BENG-eisen

Geplaatst: maandag 13 januari 2020

Energieneutraal, aardgasvrij, klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair bouwen.

lees meer

Beperking van verbouwen in Amsterdam Zuid en West

Geplaatst: maandag 18 februari 2019

Amsterdam gaat ingrijpen om ‘de bouwwoede’ in de stad aan te pakken.

lees meer

Voor Amsterdamse inwoners met een groen idee

Geplaatst: zondag 10 juni 2018

Amsterdammers met een goed en groen idee kunnen aanspraak maken op de subsidie Groen in de buurt.

lees meer

Nieuwe omgevingswet in 2021

Geplaatst: maandag 27 november 2017

Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten.

lees meer

Brandpreventie eisen splitsings- en omgevingsvergunning

Geplaatst: zaterdag 7 oktober 2017

Voor een splitsingsvergunning en omgevingsvergunning zijn er brandpreventie eisen.

lees meer

Subsidie voor coöperatieve zonprojecten

Geplaatst: zaterdag 29 juli 2017

Amsterdammers die hun dak beschikbaar stellen voor het leggen van zonnepanelen, kunnen daarvoor een subsidie krijgen.

lees meer

Woonruimte voor mensen ‘in transitie’- Opmars v/d studio

Geplaatst: dinsdag 20 juni 2017

Woningcomplexen met studio’s van rond de 20 a 30 vierkante meter en gemeenschappelijke voorzieningen zijn in opmars in Amsterdam.

lees meer

Dwangsom Airbnb / B & B

Geplaatst: maandag 20 februari 2017

In de media wordt er op dit moment veel geschreven over de situatie met betrekking tot Airbnb & B & B. Over de overlast van de "rolkoffers", met name in Amsterdam Centrum.

lees meer

Amsterdam gaat na 120 jaar de erfpacht aanpassen

Geplaatst: vrijdag 13 januari 2017

Volgens wethouder Eric van der Burg is het nieuwe plan een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het huidige stelsel.

lees meer

Al meer dan 25 jaar levert R.O.B. maatwerk, met als resultaat; tevreden klanten en een goede naam bij de gemeente Amsterdam

Contactgegevens

Bouwkundig Adviesburo R.O.B. 
H.J.E. Wenckebachweg 53-L
1096 AK Amsterdam

T. 020 - 694 41 41