Huurders en Splitsen
Welke gevolgen heeft een splitsing voor een eventuele huurwoning in het pand? Welke rechten en plichten hebt u dan als huurder?
- Gewoon blijven huren Informatie en inspectie
- Informatie en inspectie
- Onderhoudswerkzaamheden
- Vervangende woonruimte
- Extreme overlast en klachten
- Gedragscode
Als huurder kunt u bij splitsing van het pand gewoon blijven huren. U hebt namelijk huurbescherming volgens het Burgerlijk Wetboek. Uw huurovereenkomst blijft gewoon gelden. Als de eigenaar uw woning verkoopt, is de nieuwe eigenaar verplicht om alle rechten en plichten van uw huurcontract over te nemen.
De eigenaar mag u wel voorstellen doen. Hij mag u de gesplitste woning of een ander huurhuis te koop aanbieden. Hij kan u ook een uitkoopsom aanbieden. Als huurder kunt u daarop ingaan, maar dat hoeft niet. Omdat u huurbescherming geniet, mag de eigenaar u niet dwingen uw woning te kopen of te verhuizen.
Alleen in het uitzonderlijke geval van dringend eigen gebruik kan de eigenaar aan de rechter vragen om het huurcontract te ontbinden. De eigenaar moet dan wel een andere passende woning voor u hebben.
Als huurder krijgt u schriftelijk bericht van het stadsdeel over de splitsing. Dat gebeurt zodra het stadsdeel een complete aanvraag ontvangen heeft voor een splitsingsvergunning. In de brief kondigt het stadsdeel ook aan dat een bouwinspecteur binnenkort een afspraak met u zal maken om het pand te inspecteren.Het is natuurlijk ook mogelijk dat de eigenaar u zelf vertelt dat hij een splitsingsvergunning gaat aanvragen, bijvoorbeeld omdat hij het nodige aan het pand gaat opknappen.
Als huurder kunt u te maken krijgen met onderhoudswerkzaamheden. Om een pand te kunnen splitsen moet het namelijk aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Zo nodig zal de eigenaar dus bepaalde gebreken moeten laten verhelpen.
U bent verplicht de eigenaar de gelegenheid te geven om (dringend)noodzakelijk onderhoud in uw woning uit te voeren. U mag verwachten dat de eigenaar u tijdig informeert over de werkzaamheden die hij wil uitvoeren in de woning en aan de buitenkant (denk aan muren, dak, fundering).
De eigenaar hoort de werkzaamheden zo veel mogelijk aaneengesloten te laten uitvoeren, zodat u er zo weinig mogelijk last van hebt. Onder normale omstandigheden krijgt de eigenaar maximaal één jaar de tijd om het onderhoud uit te voeren. Om u een idee te geven: een kleine opknapbeurt neemt één tot zes weken in beslag, terwijl een ingrijpende renovatie, inclusief funderingsherstel, al snel een halfjaar kan duren. Als de werkzaamheden in huis ernstige vertraging oplopen, dan kunt u een bouwinspecteur bij het stadsdeel vragen te bemiddelen. Het stadsdeel kan een aanvraag tot een splitsingvergunning afwijzen als de eigenaar ernstig in gebreke blijft bij het uitvoeren van de werkzaamheden of als hij deze niet volgens de kwaliteitseisen heeft uitgevoerd.
De eigenaar kan u tijdelijk vervangende woonruimte aanbieden uit zijn eigen woningvoorraad. Ook kan de eigenaar het stadsdeel vragen om te bemiddelen bij het zoeken naar een wisselwoning of vervangende woonruimte voor de bewoners. Het stadsdeel bemiddelt hier alleen in onder een aantal voorwaarden. Het stadsdeel kan u hierover informeren.
De eigenaar moet de overlast voor de bewoners zo veel mogelijk beperken. Helaas brengt splitsen voor bewoners soms extreme overlast met zich mee. Als dat bij u het geval is, probeert u dit dan eerst met de eigenaar op te lossen.
Om huurders te beschermen is een gedragscode ontwikkeld voor eigenaren die hun pand willen splitsen. De Gedragscode beschrijft hoe de omgang van de verhuurder / eigenaar met de huurders tijdens het splitsingsproces dient te verlopen.
– Bron Dienst Wonen, zorg en samenleven -